March 20, 2012

Bir nikahtan bir nikaha

Geçtiğimiz hafta bir nikah turizmi yaptım. Altı gün arayla evlenen çok sevdiğim iki arkadaşımın nikahı için Ankara'daydım. Bir nikahtan bir nikaha beklerken de Ankara'nın tadını çıkardım demek isterdim ama Ankara'da afakanlar bastı ne yalan söyleyeyim. Pek bir kapalıydı hava. Arkadaşlar olmasa hiç çekilir gibi değildi. Neyse bunu bırakalım nikah denilen şu olaydan bahsedelim biraz.

Nikah, iki kişinin evliliklerini belgeleyen yasal işlem kısaca. Dolayısıyla bu yasal işlem için evlenmek isteyen iki kişi, iki şahit, bir de nikah memuru yeterli. Ancak nikahlar sizin de bildiğiniz üzere bir sürü davetlinin de gözü önünde kıyılır. Sahi nikah neden "kıyılır"? (etimologlar bir el atıverin şuna) Nikah kelimesi Farsça kökenliymiş, anlamı da "birine bakma, gözetme, bakımını üstlenme" imiş. Demek ki o yüzden erkekler kadınları nikahlarına alıyorlar. Şükür ki benim iki arkadaşımın da gözetilmesine, bakımlarının üstlenilmesine ihtiyaçları yok. İşte bu kamuya açık nikahla nevi ailelerin, akrabaların, konu komşunun, arkadaşların da gözleriyle şahit olmaları sağlanır böylelikle. Ancak biz buna mutluluğun paylaşılması diyelim ki anlamındaki bu soğukluktan kurtaralım.

March 7, 2012

Kuş cenneti burada, kuşlar nerede?


Geçtiğimiz hafta sonu havayı günlük güneşlik görünce bahar heyacanına kapılıp ertesi gün için hemen bir plan yaptık. Ertesi sabah bulutlu ve güneşin olmadığı bir güne uyanmış olsak da vazgeçmedik planımızdan. Aslında uzak bir yere, hele de nasıl gidileceğini tam olarak bilmediğimiz uzak bir yere gitmek için oldukça geç bir saatte buluştuk. Hedefimiz Kuş Cenneti’ydi.

Saat 13.30’da koştura koştura 121 numaralı Karşıyaka otobüsüne yetiştik. Neden o otobüse yetişmek için bu kadar koşturduğumuz sorusuna hiç birimiz cevap veremedik sonrasında.  Konak’tan Karşıyaka’ya en uzun mesafe kat ederek nasıl gidilir diye merak edenlere 121 numaralı otobüsü tavsiye ederim. Çankaya’dan Efes oteline, Basmane’den Alsancak Garı’na, Altınyol’dan Bayraklı’ya kadar çok çeşitli semti görme imkanı bulduk bu uzun yolculuğumuzda. Karşıyaka’ya vardığımızda, bize önce Sasalı otobüsüne binmemiz gerektiğini söylediler. Orada inip bir başka otobüse binmemiz gerekiyordu. Biz de, verilen talimatlara uyarak 777 nolu otobüse bindik. Simit almaya gittiğimiz birisini kaçırdık ama neyse ki ikincisi de çabuk geldi. Otobüs hareket etti ve bu sefer adını bilmediğim bir sürü yerden geçerek Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na vardık. Bizi Kuş Cenneti’ne götüreceğini düşündüğümüz bir başka otobüse binmek üzere hemen gerisin geri yürüdük Sasalı Doğal Yaşam parkının kavşağına. 751 numaralı otobüsün şöförü bize el etti, ben de ona ettim ve sağolsun durak olmamasına rağmen durup bizi aldı. Üstelik kart da bastırmadı bize misafir muamelesi yaparak. Ancak öğrendik ki, otobüs Sasalı kasabasına kadar gidiyormuş, kuş cennetine zaten otobüs yokmuş, bizi bıraktığı yerden 4-5 km. kadar yürümemiz gerekiyormuş.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paylaş