December 30, 2013

Failler ortada, ya adalet?

Çetele tutmaya, hele de yaşam hakları gasp edilen ve yaşamları ellerinden alınan insanların çetelesini tutmaya eli varmıyor insanın. Ancak tutmak gerekiyor, unutmamak için, unutturmamak için, ayrımcılık yasasına bizi dahil etmeyen, nefret suçlarını bir türlü tanımlamayan devletin suratına çarpmak için, kendisi yapmasa bile sessiz kalarak bu şiddeti ve nefreti onaylayan toplumun her bir ferdine kendi ellerinin de ne kadar kanlı ve kirli olduğunu göstermek için.
Biz eşcinseller, biseksüeller, transseksüeller bu yıl da bundan önceki yıllarda olduğu gibi fiziksel şiddete uğradık, gasp edildik, aşağılandık ve öldürüldük. Her şeye rağmen adalet bekledik ve elbette yine adalet göremedik. Homofobinin ve transfobinin nefret söylemine ve eylemine dönüştüğü bir yılı daha arkamızda bırakırken neler yaşamışız, nelere üzülmüşüz bir görelim istedim. Kimbilir belki homofobiye, transfobiye, nefret cinayetlerine karşı verdiğimiz mücadelede sesinizi bizimle yükseltmeye karar vermenize vesile olur. İşte bizim tarafımızdan 2013:   

18 Ocak - Diyarbakır'da eşcinsel olduğu gerekçesi ile babası ve iki amcası tarafından öldürülen 17 yaşındaki Roşin Çiçek'in davasının 3. celsesi görüldü. Sosyal Politikalar Cİnsiyet Kimliği ve Cİnsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) müdahillik talebi kabul edildi.Dava 2 Nisan'a ertelendi.
25 Ocak - Eşcinsel olduğu için babası tarafından 15 Temmuz 2008 yılında öldürülen Ahmet Yıldız davasının 12. Duruşması gerçekleşti. Hakim Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği SPoD'un müdahillik talebini reddetti.  Duruşmada sanığın yakalanmasının beklenmesi kararı çıktı.
17 Şubat - İstanbul Avcılar'da bir trans kadın fiziksel saldırıya uğradı.
23 Şubat - Babası tarafından eşcinsellikten vazgeçmezse öldürüleceği şeklinde tehdit edilen Umut Göktuğ Söyler babası ve amcaları tarafından birlikte yaşadığı erkek arkadaşının evinden kaçırıldı, erkek arkadaşı da aile tarafından darpedildi. 
10 Mart - İstanbul Avcılar'da Meis sitesi yakınlarında darp edilen bir trans kadın 4 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.
13 Mart - İstanbul Bakırköy'de, 2010 yılının Haziran ayında 10 yıllık arkadaşını öldürmekten yargılanan sanığın cezası, cesedin üzerinde kırmızı tanga olduğu için haksız tahrik indirimi ile müebbetten 13 yıla indirildi.
21 Mart - İzmir Bornova'da el ele yürüyen eşcinsel çift saldırıya uğradı, Saldırı sonucu çenesi kırılan Siyah Pembe Üçgen Derneği üyesi genç ameliyata alındı.
2 Nisan - Diyarbakır'da eşcinsel olduğu gerekçesi ile babası ve iki amcası tarafından öldürülen Roşin Çiçek'in davasının 4. celsesi görüldü. Mahkeme, Kaos GL Derneği'nin davaya müdahillik talebini ise SPoD'un müdahilliğini öne sürerek "cinsel yönelimle ilgili tek bir derneğin yeterli olduğu" gerekçesiyle reddetti.
30 Nisan - Roşin Çiçekdavasının 5. duruşması gerçekleşti , Siyah Pembe Üçgen'in ve iki avukatın müdahillik talepleri reddedildi. 
24 Mayıs - Rosin Çiçek davasının 6. Duruşmasında a suçu üstlendi. R.Ç.'nin eşcinsel olduğu için öldürüldüğünü söyleyen ve sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası isteyen savcı ise değişti.
27 Mayıs - Ahmet Yıldız davasının 13. Duruşmasında herhangi bir karar çıkmadı, dava 13 Eylül'e ertelendi.
28 Mayıs - CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak'ın öncülüğünde CHP tarafından LGBT'lerin sorunlarına ilişkin araştırma önergesi meclise sunuldu, önerge reddedildi. 
28 Haziran - Rosin Çiçek davasının 6. Suruşmasında oğlunu öldürdüğünü itiraf eden baba 7. Duruşmada bu kez olayların kaza sonucu olduğunu iddia etti. Sanıklar tahliyelerini talep etti.
9 Temmuz - Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yaşayan Dora isimli bir trans kadın öldürüldü.
23 Temmuz - İstanbul Avcılar'daki Meis sitesinde yaşayan Deniz isimli bir trans kadın saldırıya uğradı, yaralandı.
28 Temmuz - İstanbul'da Gaye isimli bir trans kadın evinde ölü bulundu.
30 Temmuz - Özge adlı bir trans kadın, dün İstanbul Kurtuluş Mahallesi Seğmen Sokak'taki evinde ölü bulundu.
18 Ağustos -  Ankara'nın Keçiören İskitler mevkiindeki translar kadın ve erkeklerden oluşan 30 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. 
2 Eylül - İstanbul Tozkoparan'da bir trans kadın silahlı saldırıya uğradı, vücuduna iki kurşun isabet etti.
12 Eylül - İstanbul Kurtuluş'ta bir trans kadın bıçaklı saldırıya uğradı.
13 Eylül - İstanbul Fulya'da daha önce tehdit mektubu alan bir trans kadının evi kundaklandı. 
13 Eylül - Babası tarafından eşcinsel olduğu için öldürülen Ahmet Yıldız davasının 14. Duruşmasında sanık baba hakkında çıkartılan yakalama emrinin infazının ve kırmızı bültenle arama emrinin yerine getirilmesinin beklenmesine karar verildi
16 Kasım - Ankara'da seks işçiliği yapan İdil isimli trans kadın evinde bıçaklı saldırıya uğradı, Karnına 40 dikiş atılan İdil 10 gün hastanede kaldı. 
20 Kasım - Hatay'da 17 Kasım'da kaybolan 27 yaşındaki bir eşcinsel üç kişinin yaşadığı bir evde ölü olarak bulundu.
5 Aralık - Diyarbakır'da eşcinsel olduğu gerekçesi ile babası ve iki amcası tarafından öldürülen Roşin Çiçek'in davasının 8. celsesi görüldü. Değişen mahkeme heyeti, SPoD'un (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) davaya müdahilliğini kaldırdı. Sanık iki amca ve baba hakkındaki tutuklama kararı ise devam ediyor.
16 Aralık - İzmir'in Aliağa İlçesi'nde 2011 yılı Mart ayında başı kesilerek öldürülüp boş bir araziye atılan Ece isimli trans kadını öldürdükleri iddiasıyla tutuksuz yargılanan 3 sanık, delil yetersizliğinden beraat etti.
18 Aralık - İstanbul Avcılar'daki Meis Sitesi sakinlerinin 2012 Eylül ayında transları linç etme girişiminde bulundukları için açılan dava görüldü. Davayı izlemeye gelen eşcinsel, biseksüel, transseksüel, interseks hakları aktivistleri salondan dışarı çıkarıldı.
24 Aralık - Mersin'de Deniz isimli bir trans kadın sopalı bir grubun saldırısına uğradı.

Not: Yukarıdaki listeyi hazırlarken kendi notlarımı referans aldım, ayrıca çeşitli haber sitelerinden de yararlandım. Dolayısıyla bunlar lgbti örgütlerinin ulaşabildiği ve medyaya yansıyan hadiselerdir. Yine de atladığım, gözümden kaçan ya da tarihlerle ilgili bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız lütfen twitter adresimden (https://twitter.com/siradanbiroteki) bana ulaşın. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paylaş