July 12, 2011

Eski Çeşme yolu

Eski yoldan Çeşme'ye en son ortaokuldayken gitmiştim. O zaman eski değildi tabi ki, tek yoldu Çeşme'ye giden. 97'de otoyol açıldıktan sonra da hep o yol üzerinden gittim Çeşme'ye, orada bir yerde eski bir Çeşme yolu olduğunu bile unuttum. Hatırlatansa otoyol girişlerinde nakit gişelerinin kaldırılmış olmasıydı. Gişelerde kart çıkartıp çıkartmayacağımızdan emin olamadığımız için de vurduk kendimizi eski Çeşme yoluna. İyi ki de öyle yapmışız. Çeşme'ye bu kadar keyifli gittiğimi hatırlamıyorum daha önce.

Eski Çeşme Yolu

Her hızlı şey gibi otoyolun ruhsuzluğu ve tek düzeliğinin aksine her viraj sonrası güzel bir sürpriz karşılıyor insanı. Yol kenarında buz gibi suların aktığı çeşmeler, sık ağaçların içine kurulmuş çay bahçeleri, mesire yerleri, yol kenarındaki satıcılar... Velhasıl otoyolda bulamayacağınız herşey. Aslında kilometre olarak bakıldığında çok büyük bir fark yok eski yol ile otoyol arasında ama otoyolda gaza yüklemek mümkün olduğu için biraz daha kısa sürebiliyor. Bu da Çeşme'ye çabucak ulaşmak isteyenler için ideal. Ama belki en azından tatile giderken o "bir an önce" modundan kurtulup tatilin başlangıcına daha bir keyif katmak için eski yolu kesinlikle öneririm. Üzerinden çok uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen geçtiğimiz bazı yerleri hatırlamak da ayrıca keyif verdi bana. Eğer Çeşme'ye hızlıca ulaşmak için bir gerekçeniz yoksa bir deneyin derim. Yol kenarında serin bir yerde mola vermenin keyfi hiçbir şeyde yok çünkü.
Bu arada eklemekte fayda var, asfalt kötü değil. Hatta bir çok şehri birbirine bağlayan yollardan çok daha iyi durumda. Çok da yoğun kullanılan bir yol değil. 

Güzergah: Güzelbahçe'yi geçtikten sonra D-300 karayolundan devam ederek Zeytinalanı üzerinden Urla'ya doğru gidiyorsunuz. Urla kavşağına geldiğinizde Çeşme yönüne doğru yine D-300'den ayrılmadan devam ediyorsunuz. Yolun büyük bir kısmında yol çok yakın olmasa da otoyola paralel gidiyor.  

Not: Sonradan öğrendiğimize göre KGS geçiş sistemini kullanabilmek için gerekli olan kart gişelere girmeden önce satılıyormuş. 1 ila 5 TL araında değişen kart ücreti ve ilk alındığında 50 TL'lik dolum yapmak gerekiyormuş. Sonrasında da istediğiniz kadar yüklemek mümkünmüş.


Çıkardığım dersler:
- Yoldan çıkmak güzeldir.
- Eski yoldan gitsen de Çeşme yine Çeşme.
- Arabanın teybini yaptırmak lazım. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paylaş