May 28, 2012

Kokkari'de bir günün paha biçilmez keyfi


Samos'un kuzeyinde yer alan küçük Kokkari kasabası adanın en büyük şehri Vathi'ye 14 kilometre uzaklıkta. Yol boyunca size zeytin ve çam ağaçlarıyla birlikte sağ tarafınızda deniz eşlik ediyor. Kokkari, bir tepe ve eteklerine yayılmış küçük bir yerleşim yeri. Köyün merkezi oldukça düzenli ve şirin. Tepenin sol tarafında dağların eteklerine kadar uzanan bir plajı var. Ayrıca yine merkezde küçük bir plaj var. Plajın hemen yan tarafında kayalık bir ada ve onu karaya bağlayan kısa yol Kokkari'ye ayrı bir güzellik katıyor. 

Kuşadası limanından yaklaşık 1,5 saatlik bir tekne yolculuğu ile ulaşılan Sisam adasında en çok küçük, sakin ve şirin Kokkari köyünü sevdik. Denizin güzelliğine, deniz ürünlerini bol bol yiyebileceğiniz mutfağına, şaraplarına bayıldık. 
Kokkari


Kokkari, adanın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden olmasına karşın sakinliğini koruyor. Merdivenli dar sokakları, çoğu beyaza boyanmış evleri ve renkli kapılarının eşiğindeki saksıları, rengârenk çiçekleriyle tipik bir Yunan adasında hissediyorsunuz kendinizi. Kedi severler için adeta cennet. O sokakları bir bir dolaştıktan sonra denizin kenarına yan yana dizilmiş kafelerin birinde oturup kahve eşliğinde dinlenmek sanırım Kokkari'de yapılacak en güzel şey. Bunun dışında bir tarafı yüksek bir dağla çevrili plajında güneşlenebilir ve masmavi denizinin keyfini çıkarabilirsiniz. Küçük çarşısında hediyelik eşyalar, zeytinyağı ve şarap alabileceğiniz dükkânları gezebilir, kendinize ve sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, tüm Yunanistan'da olduğu gibi, siesta zamanı. Öğleden sonra 2-3 saatliğine hayat duruyor, yemek yenilecek yer bulmak dahi zorlaşıyor. 


Kokkari'de Mykanos'taki gibi renkli bir eğlence hayatı yok. Burada  bir Yunan adasında olduğunuzu hissetmek için gidebileceğiniz en güzel yerler tavernalar. Tavernalar bizdeki anlamından farklı bir anlama sahip burada. Yemekli restoranlar , aileler işletiyor. Biz bir akşamımızı Stathis isimli bir tavernada Yunan müziği eşliğinde güzel yemekler yiyerek ve uzo içerek geçirdik, dinlendirici ve bir o kadar keyifli bir geceydi. Geleneksel Yunan mutfağına dair her şeyi bulabileceğiniz gibi deniz ürünleri açısından da oldukça zengin bir mutfağı var Kokkari'nin... 



Konaklamaya gelince... Köy ve çevresinde pek çok seçenek bulabilirsiniz. Lüks otellerden pansiyonlara kadar çeşitli alternatifler bulmak mümkün. Biz Vathi'de kaldığımız için Kokkari'de konaklamadık ancak bir sonraki gidişimizde Kokkari'nin merdivenli dar sokaklarında gördüğümüz küçük pansiyonlardan birisinde kalma sözü verdik kendimize. 




Kokkari'ye gittiyseniz hava sıcak da olsa tepeye doğru çıkan merdivelere yönelmekten vazgeçmeyin. Çünkü orada sizi şirin ve renkli sokaklar ve tepede güzel bir manzara bekliyor. Oradan oturup  denizi izlemek çok keyifliydi, tabi ki fotoğraf çekmek için de güzel bir nokta.  Ayrıca Sisam Adası şarabıyla da ünlü. Tatmadan dönmemek gerek. Bu mevsim Kokkari'ye gitmek için kesinlikle çok uygun. Yaz sıcakları bastırmadan, ada kalabalıklaşmadan, Mayıs ve Haziran ayında gitmenizi tavsiye ederim.



Aslında Sisam seyahatimizde Kokkari başlı başına bir sürprizdi bizim için. Rehberler adada mutlaka Karlovassi ve Pytagorio'nun görülmesini öneriyor ancak bizim vaktimiz sınırlı olduğu için haritaya bakıp merkeze daha yakın olan Kokkari'yi seçtik. İyi ki gitmişiz, çünkü seyahatimize unutulmaz bir anı kattı Kokkari. Bir dahaki sefere diğer şehirleri de görmeyi planlıyoruz ama ilk durağımız şüphesiz ki Kokkari olacak. 


Hürriyet gazetesinde çıkan bu gezi-ropötaja tamamına ulaşmak için: Yunan adasında olduğumu en çok tavernalarda hissettim






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paylaş