May 11, 2012

Günübirlik Eski Foça kaçamağı

İzmir'de oturanların günü birlik gidebilecekleri yerlerden birisi Eski Foça. Arabanız varsa basıp gidersiniz, peki ya arabanız yoksa? Bunun için bir alternatif önce kalkıp otogara gitmek, oradan bir Eski Foça otobüsüne binmek. Bir diğer alternatif ise bizim yaptığımız gibi İzban ile gitmek. Bu ikinci yol hem çok daha ucuz hem de pratik. Yani en azından İzmir'in öbür ucundaki otogara gitmek yerine evin önündeki otobüs durağından başlanabildiği için daha pratik geliyor bana. Hele de İzban güzergahında oturuyorsun daha bir kolay.

Foça meydan
Bize en yakın İzban durağı Alsancak ya da Halkapınar olduğu için biz Halkapınar'dan bindik. Halkapınar'dan yaklaşık 50 dakika süren bir yolculukla Hatundere istasyonunda iniyorsunuz. İndiğiniz yerde sizi bir ring servisi bekliyor ve yolcuları aldıktan sonra beklemeden yola çıkıyor. Oradan da 25-30 dakikalık bir yolculukla Eski Foça'dasınız. toplamda maksimum 1,5 saat süren bir yolculuk. Otobüsle gitseniz de bundan daha kısa sürmez zaten. Bir de toplam 3 TL'ye mal oluyor, öğrenciler içinse 1,65 TL'ye. Onca yolu (yaklaşık 70 km) bu kadar ücret ödeyerek gitmeyi sağladığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi bir teşekkürü hak ediyor sanırım.


Gelelim Eski Foça'ya. zaten otobüsten indiğiniz ve çarşıya giriş yaptığınız an yolculuğun yorgunluğunu unutuveriyorsunuz. Eski Foça benim çok sevdiğim bir yerdir. Ayvalık'ın o keşmekeşi, kalabalığı, trafiği yoktur burada. Sakinlik vardır sadece. Deniz kıyısındaki meydanına vardığınızda sağınızda solunuzda bir sürü kafe ve restoran var. erken gittiyseniz kahvaltı için çok alternatif var. Sağ tarafta sahil boyunca sıralanan kafeelerde oturmayı tercih edebilirsiniz ancak oranın yan sokakları ve paralel sokağında da alternatifler mevcut. Eski Foça da tıpkı diğer tüm sahil kasabaları gibi bir koyun içerisinde olsa da buradaki deniz diğer sahil kasabalarındaki denize benzemiyor. Tertemiz, berrak ve masmavi. Neredeyse yüzülecek kadar temiz. (kimbilir belki de yüzüyorlardır bile)


Çanak Koyu
 Yüzmek içinse balıkçı heykelini karşınıza aldığınızda onun sol tarafına doğru biraz yürümeniz gerekiyor. O yürüyüş sırasında Kibele açık hava tapınağını görebilir (pek bir şey yok açıkçası), Aşıklar yolundan geçebilir (orayı da beton bir yol yapmışlar, sevmedim), Kaleyi görebilir (eskiden giriliyordu içine, şimdi girilmiyor), ve diğer merkeze ulaşıp orada bir mola verdikten sonra plaja doğru yürüyebilirsiniz. Bu şekilde yürüdüğünüzde bir burunun etrafında dolaşmış oluyorsunuz. Yok eğer ben hemen plaja gitmek istiyorum diyorsanız, otobüsten indikten sonra çarşıya girmek yerine sol taraftan yürüyüp bir kaç dakika içinde az önce bahsettiğim meydana gelebilirsiniz. O meydandan sonra yaklaşık 1 km sonra Belediye plajına ve onun hemen yanındaki Çanak olarak bilinen koya ulaşabilirsiniz. Biz Çanak'ta girdik denize. Burası küçük bir kumsalı olan bir koy. Denizin rengi harika ve su çok berrak. denizin içi taşlı ve bolca deniz kestanesi mevcut. Aman dikkat. 

Akşamı da geçirmek isterseniz güzel balık restoranları var etrafta. Konaklama ile ilgili bilgim yok maalesef. Zaten burada günübirlik bir kaçamak önerisi sunuyorum size. O yüzden akşam otobüse binip Hatundere'ye gitmeli, oradan da İzban'la İzmir'e dönmelisiniz. her 24 dakikada bir otobüs kalkıyor. Halen Eski Foça'yı görmediyseniz bence şu an tam zamanı. Yalnız gidebiliyorsanız hafta içi gidin çünkü hafta sonu İzban çok kalabalık oluyor. demedi demeyin. 

Çıkardığımız dersler: 

- İzban'da donmamak için yanına hırka alacaksın.
- Bastığın yere dikkat yoksa benim gibi akşama kadar diken temizlemekle uğraşırsın sahilde
- Çanak'a giderken yanına içecek ve yiyecek bir şeyler al. 
- Otobüste anlaşılmasın diye lubunca da konuşsan, bulacaksa lubun gelir seni bulur :) 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paylaş