May 31, 2012

Gey ve Lezbiyen Yazını


Eşcinsel edebiyat nedir? Eşcinsel edebiyat diye bir kategori var mıdır? Eşcinsel edebiyat nerede başlar? Woods, eşcinsel edebiyatı "açık bir eşcinselin eşcinsel olma deneyimi hakkında açık bir şekilde yazdığı yazılardır” şeklinde tanımlarken, Stevens, “gey ve lezbiyen edebiyatı” büyük ölçüde problemli bir kategori olduğunu çünkü eşcinsellikle bağlantılı olarak tartışılan edebiyat da büyük ölçüde kendisini gey olarak tanımlamayan yazarlar tarafından yazıldığını söylemektedir.
 
Tezimin konusunu belirledikten yaklaşık 3 ay sonra çıkan bu kitap bana Sel Yayıncılığın bir hediyesi gibi oldu. Kaynak arayışı içinde olduğum bir dönemde tam da tezimin konusuyla örtüşen bu kitap bana iyi bir Türkçe kaynak olmanın ötesinde rehberlik de ederek queer edebiyat konusunda yapılmış farklı eserlere de yönelmemi sağladı. 

Kıvanç Tanrıyar'ın çevirisini yaptığı, University Collage of London'da İngiliz Dili bölümünde öğretim üyesi olan Huhg Stevens'ın yayına hazırladığı  Gey ve Lezbiyen Yazını, eşcinsel edebiyatın farklı hallerinin ve yansımalarının ele alındığı 13 makaleden oluşuyor. Bu makaleler farklı tarihsel dönemlerde eşcinsel edebiyatının seyrini bize sunmalarının yanında eşcinsel edebiyatın tarihine dair bilgi edinmemizi de sağlaması açısından oldukça değerli. Kitabı değerli yapan en büyük şey ise Gey ve Lezbiyen Edebiyatının konu olduğu çok nadir türkçe kaynaklardan birisi olması. 
Sel Yayıncılık'ın LGBT kitaplar serisinin ilki olan Gey ve Lezbiyen Yazını, eşcinsellik ve edebiyata tarihsel bir giriş yaptıktan sonra, eşcinselliğin kendisini açık açık gösterdiği metinlerden dolabın içinden yazılan ve eşcinselliği ima eden metinlere kadar çok farklı edebi eserin içinde bir yolculuğa çıkarıyor okuyucuyu. Bu yolculukta karşımıza eşcinsel edebiyatın ilk kez yasaklanması da çıkıyor, yasakları ihlal etmenin erotizmi de... Kahramanlarla birlikte içinde homoerotizm barındıran yolculuklara çıktığımız çalışmaların yanında hemcins arzusunun ırklar bağlamındaki queerliği ya da gey kurmacasındaki queerlik ve normalliğe dair çalışmaları da okumak mümkün.

Uzun lafın kısası, Gey ve Lezbiyen Yazını hemcins arzusunun edebiyatta kendisine bulduğu yer ve onun üzerine yapılan araştırmalardan oluşan keyifle okunacak bir kitap. Okuma sırasındaki tek sıkıntı çeviri yapıldıktan sonra iyi bir düzenleme yapılmamış olması.Sel Yayıncılık'ın LGBT kitaplığından çıkardığı ikinci kitap olan Cinsellik ve Sosyalizm'de bu daha rahatsızlık verici boyutta. Umarım bir sonraki LGBT kitaplığı için daha çok özen gösterir Sel Yayıncılık.   

Gey ve Lezbiyen Yazını
Hugh Stevens
Sel Yayıncılık
2011
Çeviri: Kıvanç Tanrıyar



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paylaş