February 5, 2016

Belgrad'dan notlar


Kıştı, kardı, lodostu, uçuşlar iptal olacak mı, olursa ne yapacağız diye diye anksiyete geçirip -şansımıza- sorunsuz bir şekilde gittik geldik Belgrad'a. Uçuşumuzdan bir önceki gün düzeldi havalar, Belgrad'a vardığımızda da neredeyse bir bahar havası karşıladı bizi, bir gün haricinde de eşlik etti bizi gönderene kadar. 

Belgrad hakkında çok seyahat yazısı var, malum hem vizesiz olması, hem yakın olması hem de Türkiye'ye göre nispeten ucuz olmasından ötürü milletçe akın ediyoruz Sırbistan'a. Yılın bu mevsiminde de turist olarak neredeyse sadece türkler vardı, eh malum yarı yıl tatili. Size Belgrad hakkında daha önce yazılmamış/söylenilmemiş bir şeyler diyeceğimi sanmıyorum ama şurada bir de Belgrad seyahat notları duruversin.


Havaalanına varışla başlayalım, okuduğum bir kaç blogda şehir merkezine nasıl gidileceğinden bahsediliyordu ama hangi otobüse nereden binilir pek net bilgi bulamadım. İşte size net bilgi: Havaalanından şehir merkezine iki türlü toplu taşıma var, birisi A1 denilen havaalanı servisi (bizim havaş/havataş muadili ama minibüs olanı), bir diğeri ise 72 numaralı belediye otobüsü. Dış hatlar kapısından çıktıktan sonra doğrudan karşıya yürüyüp kapıdan çıkarsanız solda 20 metre ileride durağını görürsünüz A1'in, bununla şehir merkezine gitmek için 350 RSD ödersiniz (yaklaşık 3 €), 30-40 dakika içinde Slavija meydanına (Trg Slavija) varırsınız. Eğer o kağıdan çıkmaz sol taraftaki merdivenlerle yukarı kata çıkarsanız orada da 72 numaralı otobüsün durağını görürsünüz. Ona binerseniz de 150 RSD ödeyip 45-50 dakika sonra Zeleni Venac'a varırsınız. Artık nerede konaklıyorsanız oraya yakın gidene binebilirsiniz. 72 numaralı otobüste ücretsiz wifi var bu arada. 

Biz 72 numaralı otobüse bindik çünkü kalacağımız yere 5-6 dakika mesafedeydi. İlk indiğinizde "nereye geldik biz" diye ürkmeyin, Belgrad güzel şehir. Bu arada kiosklardan 89 RSD olduğu bilgisi var havalaanının internet sayfasında ama havaalanında kart satılan yer yok, otobüse bindiğinizde ödüyorsunuz ücreti. Bu arada belirtmekte fayda var, şehir içi ulaşımda otobüs ya da tramway kullanacaksanız -bana göre gerek yok, her yer yürüme mesafesi, hani olur da sevmiyorsunuzdur yürümeyi- kiosklardan 250 RSD verip bir kart alıyorsunuz ve içine kredi yüklüyorsunuz, işte ozaman ulaşım 89 RSD'ye geliyor, yoksa öyle tek bilet satılmıyor kiosklarda (en azından bize öyle söylediler)

Konaklama nereye giderseniz gidin mühim mesele, burada da ucuz hosteller var, gecelik 5-6 € verip konaklayabilirsiniz ya da bizim gibi -genellikle yaptığım gibi- airbnb'den bir ev kiralayabilirsiniz. Araştırma yaparken de epey bilgi sahibi olduğumdan rahatlıkla söyleyebilirim ki Belgrad'da konaklama fiyatları gayet makul. Biz 3 kişinin rahatlıkla kalabildiği bir oda bir salon eve dört gece için 360 TL ödedik, ev gayet merkezi bir yerdeydi (Terazije caddesi üzerinde bir binada kaldık) Evin olduğu yer Savamala bölgesi, burası konaklama için gayet uygun çünkü her yere yürüme mesafesinde. Ayrıca Republic meydanı çevresinde ya da Dorcol bölgesinde de kalabilirsiniz ama ben ev araştırırken buraların biraz daha pahalı olduğunu gördüm. 




Gezelim görelim: Uzun uzun anlatmayacağım bu kısmı. Öncelikle Kalemegdan gidilmezse olmaz yerlerden biri, güzel bir manzara sunuyor size, özellikle günbarımında. Republic meydanı buluşma noktası, bu yüzden en hareketli yerlerden birisi, hemen yanındaki Kneza Mihaila ise İstiklal benzeri bir cadde, zaten mutlaka bir yürürsünüz orada, çeşitli mağazalar, hediyelik eşya satıcıları, sokak sanatçıları, müzik yapan gruplar. Skadarlija bölgesi bir çok cafe/bar'ın olduğu bir yer, Republic Meydanı'ndaki Prens Mihailo heykelinin yüzünü döndüğü tarafta, orada Skadarska sokağı var, güzel cafeler, barlar var ama yazın çok daha güzel ve hareketli oluyormuş. Nicole Pasica caddesi üzeirndeki Meclis binası ve yanındaki Saint Mark Kilisesi de gürülecek yerlerden. Ve elbette Kralje Milana caddesi boyunca yapacağınız bir yürüyüş sonrası ulaşacağınız dünyanın en büyük Ortodoks Kiliselerinden birisi olan Saint Sava Temple, muazzam bir yapı ama içine girince hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz çünkü dış yapı 2009 yılında bitmesine rağmen iç kısmı hala yapım aşamasında. Eminim tamamen bittiğinde çok güzel olacak. 

Ayrıca 15 dakika uzaklıkta, nehrin karşı tarafındaki Zemun'a da mutlaka gitmelisiniz, yukarıda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bininci yılı şerefine inşa edilen Gardos bir diğer adıyla Milenyum Kulesi'ne çıkıp Zemun'u, Tuna Nehri'ni ve uzaklardaki Belgrad'ı izleyebilirsiniz. Ayrıca, kış olduğundan ötürü biz gitmedik ama Sava nehri kıyısında gezintinin, nehir kıyısına demirlemiş teknelerdeki cafelerin, barların güzel olduğunu söylediler.
  

Geldik gezi yazısının en güzel bölümlerinden birisine, yeme-içme. Yemek konusunda o kadar da ucuz bir şehir değil Belgrad ama içme konusunda gayet uygun, hele de alkol. Belgrad'da seçeneğiniz çok fazla, her keseye uygun birbirinden güzel restoran, cafe, bar var. Belgrad'da en çok ne var deseniz sanırım cafe derim, o kadar çok seçenek yani. Njegoseva sokağı üzerinde yan yana bir kaç cafe var, hem sokak güzel hem de dış mekanda oturmak keyifli, burada Vesele Domacice isimli bir mekan var, içi de güzel. Kneginje Lhubice caddesi üzerindeki Blaznavac, Terazije üzerindeki Azbuka Gastro Progres,  Karadordeva üzerindeki Mixer House önerebileceğim yerlerden bir kaçı. Ayrıca Zemun'da Gardos Kulesi'nin yanında Fat Cat isimli bir cafe var, güzel de bir manzarası var. Yalnız Belgrad'da sevmediğim tek şey her yerde sigara içiliyor olması, çoğu restoranda bile. Türkiye'de iyice alışmışız sigara içilmeyen mekanların ferahlığına, zor geldi bana açıkçası. 

Son olarak, eğer vaktiniz varsa, Novi Sad'a gitmenizi öneririm. Avrupa mimarisi hakim Novi Sad'ın eski şehir merkezine, burada kendinizi Avusturya'da bir şehirde sanabilirsiniz, güzel ve renkli binalar, meydanlar, geniş sokaklar, dar bir geçitten girilip geniş bir avluya açılan pasajlar, ferah oturma alanları, cafeler. Kesinlikle görün, ve gitmişken Veliki restoranda yemek molası verin. Novi Sad, Belgrad'dan 1,5 saat tren, 1 saat otobüs yolculuğu mesafede. İkinci sınıf trenle giderseniz tek yön 250-280 RSD, birinci sınıf trenle giderseniz 380 RSD, otobüsle giderseniz 600-700 RSD mal oluyor ve kesinlikle gittiğinize pişman olmazsınız. 


Ne kadar harcarsınız? O tamamen size kalmış, ancak kendi deneyimlerinden söyleyebilirim ki yemek için ortalama bir restoranda 350-400 RSD, iyi bir restoranda ise 1500 RSD harcarsınız, içecek dahil. Bira fiyatları 160 ile 230 RSD arası değişiyor mekanına göre, kahve ve çay ise 130-170 RSD arası. Sabah kahvaltısı için 250-350 RSD arası harcarsınız, ya da bizim gibi sabah kahvaltısını marketten alışveriş yaparak evde halledebilirsiniz. Ayrıca markette alkol çok çok ucuz. 

Biz üç kişi dört günde yeme içme için 28.000 RSD (yaklaşık 230 €), ulaşımlar için (havaalanı, Zemun, Novi Sad) 3.400 RSD (yaklaşık 30 €), konaklama için 110 € olmak üzere 370 € harcadık, uçak biletlerini oldukça ucuza almıştık, toplamda 600 €'ya mal oldu bu dört günlük seyahat. 


      
   

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paylaş