March 18, 2010

Alice Tim Burton’ın Harikalar Diyarında


























Tim Burton gibi hayal gücü herhangi bir kelime ile ifade edilemeyecek kadar geniş bir yönetmen ile yine alabildiğine fantastik ve hayal gücü sınırlarını zorlayan bir hikaye olan Alice Harikalar Diyarında kitabı bir araya geldiğinde ortaya çıkan bir filmin nasıl olacağını merak etmeyeniniz yoktur herhalde. Ben de uzun zamandır vizyona girmesini bekliyordum bu filmin. Vizyona girdiğinin ikinci haftasında da gidip izleme şansı buldum. Tabi ki bu kadar görsel şölen vaadinde bulunan – bulunmasa bile bu yönde beklenti yaratan- bir film son dönemlerde oldukça popüler olan 3D avantajını kullanmaktan geri kalır mı? Tim Burton da kalmamış ama öyle çok da ahım şahım bir üç boyut olmamış açıkçası. Olmasa da olurmuş, hem burnum sızlamadan izlerken belki daha da fazla keyif alırdım.


Dediğim gibi hayal gücü tavan yapmış iki olgu bir araya gelince gerçekten görsel bir şölene dönüşmüş film. Mia Wasikowska duruşuyla tam oturmuş Alice rolüne ve bir genç kız olarak bulunduğu harikalar diyarında giydiği birbirinden güzel kıyafetlerle oldukça zarif ve alımlı. İçimden bir ses bu filmin devamı gelir diyor ne de olsa masalda daha çok hikaye var henüz beyaz perdeye yansımayan. Misal, kitabından en çok aklımda kalan beyaz tavşan bu filmde çok da ön planda değil ve kitaptaki karakterinden biraz farklı geldi bana. Öte yandan diğer piskopat tavşan tam seyirlik, keşke biraz daha fazla rolü olsaydı. Biraz daha ön planda olsaydı dediğim bir karakter de Matt Lucas’ın canlandırdığı Tweedledee ve Twedledun kardeşler. Bir o kadar şaşkın ama bir o kadar da sevimli bu ikiz karakterler filmdeki gülümseten öğelerden. Johnny Depp Çılgın şapkacı rolünde Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ndan fırlamış gibi geldi. İlginç kıyafetleri ve makyajıyla oldukça dikkat çekici ve başarılı bir karakterle karşımıza çıkıyor. Helena Bonham Carter da kocaman kafasıyla zalimliğine rağmen çok şeker görünüyor. Kırmızı Kraliçe de favori karakterlerimden biri olduğunun altını çizmeden geçemeyeceğim.
Sonuç olarak Tim Burton güzel bir filme daha imzasını atmış. Avatar’daki 3D’nin yarattığı etkiyi yaşatamamış olsa da insanın hayal gücünü zorlayan fantastik bir dünya yaratmada Avatar’dan geri kalmamış. Sonuç olarak kesinlikle seyredilmesi tavsiye edilir. Tek Problem Türkçe dublaj olması. Animasyon filmlerde bile alt yazılı orijinal filmi vizyona girerken nedense Alice harikalar Diyarında Ankara’daki tüm sinema salonlarında dublajlı olarak girdi. Dublaj sevmeyenler biliyorum orijinal seyretmek gibisi yok ama bu film bu haliyle de izlenir. Şimdiden herkese iyi seyirler

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paylaş