February 11, 2015

Nepal'de ne kadar harcarım?

Altı bölümden oluşan Nepal gezisi yazılarının içinde de zaman zaman bütçe ile ilgili bilgiler verdim ancak Nepal seyahatinizi planlarken bütçe konusunda daha derli toplu bir fikrinizi olması açısından burada bütçe ile ilgili genel bilgiler vereceğim. Bu rakamlar tamamen benim kendi deneyimlediklerim ışığındadır. Daha ucuz ya da daha pahalı alternatifler illa ki vardır. Rakamlar seyahat ettiğim Ekim 2014 rakamlarıdır.

Nepal öyle "süper ucuz" diyebileceğiniz bir yer değil, ancak Türkiye'de tatil yapmaktan daha ucuz olduğunu söyleyebilirim. Konaklama ise, eğer standartlarınız çok yüksek değilse, oldukça uygun. Bir de kesinlikle ama kesinlikle gezinin maliyeti sizin pazarlık gücünüzle doğru orantılı. 

Öncelikle 1 TL'nin yaklaşık 40 rupi, 1 Usd'nin yaklaşık 100 rupi ve 1 €'nun yaklaşık 120 rupi olduğu bilgisini vereyim.

Döviz kurlarında çok fazla değişiklik yok, o yüzden havaalanında ya da şehir merkezinde bozdurmanız arasında çok fark olmuyor. Ancak en azından bir miktar dövizinizi havaalanında bozdurum ki şehir merkezine ulaşım için kullanabilesiniz.


Vize ücreti

15  ve 30 günlük vizeler alabiliyorsunuz. 15 günlük vize ücreti  25 $ iken 15 günden bir gün bile fazla olduğunda bu rakam 40 $'a çıkıyor. 


Havaalanı ulaşım

Kathmandu'daki havalimanının ismi Tribhuvan International. Buradan şehir merkezine gidebileceğiniz bir toplu taşıma yok, en azından o kadar sorduk soruşturduk bulamadık. Taksi tutmanız gerekiyor. Ya da havaalanının dışına çıkıp minibüslere binmeniz ancak yazıları okuyamayacağınızi çin doğru minibüsü bulmak çok güç ve anladığımız kadarıyla doğrudan Thamel'e giden bir minibüs yok. İyisi mi siz taksiden şaşmayın. 

Taksiler 700 rupiden kapak açıyor, biz 300 rupiye bizi götürecek birisini bulduk.  

Şehirler arası ulaşım

Şehirler arası ulaşımda da otobüs, uçak ya da taksi kullanabilirsiniz, tren yolu yok ülkede, zaten coğrafi koşullar pek elverişli değil raylı taşıma için.Kathmandu'nun çevresindeki yerleşim yerlerine taksiyle gitmenizi tavsiye ederim. Uzun yol gidecekseniz de otobüs. Uçak biletleri ortalama 100 dolar civarında. 

Kathmandu - Patan taksi 300-500 rupi

Patan - Bakhtapur 400-600 rupi

Bakhtapur - Katmandu 500-600 rupi

Kathmandu - Pokhara otobüs fiyatı 800 - 1200 rupi arasında değişiyor otobüs firmasına göre (7 saat) Ayrıca öğle yemeği de yolculuğunuza dahil olsun isterseniz 230-350 rupi daha ödüyorsunuz (aynı menüyü otobüs biletine dahil ettirmeyip dinlenme tesisinde almak isterseniz 400 rupi)


Şehir içi ulaşım

Taksiler genellikle taksimetre açmıyorlar ve her şeyde olduğu gibi ulaşımda da pazarlık söz konusu. Nepal'lilerin bile taksilerle pazarlık yapıyor. 

Hiç toplu taşıma kullanmadık şehir merkezlerinde, o yüzden bir fikrim yok ne kadar olduğu konusunda. Ancak Thamel'de kalıyorsunuz çoğu yere yürüyerek gitmeniz mümkün. Biz çoğunlukla yürüdük. (Tuk tuk'a ise hiç binmedim, bir insanın fiziksel gücüyle beni taşıması fikri beni rahatsız ettiği için. Aynı şekilde hayvanların çektiği taşıtları da kullanmıyorum) 

Konaklama

Konaklama genel olarak ucuz. Kathmandu'da  çift kişilik bir oda için gecelik 13,5 dolar ödedik. (kahvaltı dahil değil) Bunun altında fiyatlara da otel/hostel var, çok üzerinde fiyatlara da. Ben 20 doların üzerinde vermeyin derim çift kişilik bir odaya çünkü fiyat ne kadar artsa da otellerin standardı çok yükselmiyor.

Pokhara'da ilk gece turun dahil olduğu bir otelde kaldık, 3 yıldızlıydı. çift kişilik oda fiyatı 30 dolar. Trekking sonrası ise kaldığımız otelde çift kişilik oda için 10 dolar ödedik gecelik. Yine kahvaltı dahil değildi. Uyumaya gitmediğimiz için otele çok para ödeme taraftarı değiliz, o yüzden konfordan biraz ödün verebiliyoruz. Ancak yazıda da dediğim gibi 10 dolarlık otel ile 30 dolarlık otel arasındaki fark kesinlikle o aradaki 20 dolar fazlalığı vermeye değmez.

Giriş Ücretleri

Her şehrin Durbar meydanlarına giriş ücretli:

Kathmandu Durbar Meydanı: 700 rupi
Patan Durbar Meydanı: 500 rupi
Bakhtapur Durbar Meydanı: 1500 rupi

Müzelere girişler de genellikle ücretli ancak ücretleri Durbar Meydanları giriş ücretleri kadar çok değil.


Trekking turu

Şimdi oralara kadar gidip de bir trekkinge çıkmamak olmazdı. Çok fazla trekking turu satan seyahat acentası var ama hepsinin istediğiniz güne göre oluşturduğu güzergah birbirinin aynısı. Dolayısıyla kiminle çıkarsanız çıkın aynı rotayı izliyorsunuz. Biz 5 günlük bir tur satın aldık. Bunun için kişi basşı 260 dolar ödedik. Bu rakama dahil olanlar;
Pokhara - Nayapul - Pokhara ulaşım
4 gece konaklama
Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği
Rehber Ücreti
Rehberin konaklaması ve üç öğün yemeği
Trekking izin kartı bedeli
Trekking alanına girişte ödenen ücret
uyku tulumu
ve tabi ki acentanın hizmet bedeli 

Yeme - içme 

Nepal'de yeme içmenin bedeli tamamen gittiğiniz restoranın kalitesine bağlı. Ancak bu fark da öyle devasa değil.. 

Sabah kalvaltısı 250 - 400 rupi arasında değişiyor. Klasik bir kahvaltı menüsü; omlet, tost ve çaydan oluşuyor. 

Öğlen yemeğini ortalama bir restoranda yerseniz ana yemek için kişi başı 300 - 400 rupi civarında harcarsınız. Yanında bir soft içecek alırsanız 80-100 rupi de onun için düşünün. 

Pizzalar 250 -400 rupi arasında.

Akşam yemeğini ortalama bir restoranda yerseniz kişi başı 400-500 rupi,  ortalamanın biraz üstü, misal canlı müzik olan bir yerdeyerseniz kişi başı  600-700 rupi ödersiniz.

Ancak Pokhara'da fiyatlar Kathmandu'ya göre birazcık daha yüksek.

Bira başka yemekle ve diğer içeceklerle karşılaştırılınca biraz pahalı, 350-450 rupi arasında değişiyor. Oysa kokteyl içerseniz bunun için 260-400 rupi arası bir şeyler ödüyorsunuz.

Çay 80-100 rupi arasında değişirken kahve 100-150 rupi civarı.

1 litrelik su 20-30 rupi arasında değişiyor. 

Bizim iki kişilik bir akşam yemeği için ödediğimiz en yüksek rakam, bira dahil, Kathmandu'da 1800 rupi, Pokhara'da 2100 rupi oldu.

Önemli not: Nepal'de menüde gördüğünüz rakamlar genellikle KDV (%13) hariç rakamlar, ayrıca çoğu yerde hesapla birlikte % 10 servis ücreti (bahşiş) de eklenmiş olarak geliyor. O yüzden bir şey sipariş verirken menünün üzerine bakın, VAT (KDV) ya da service fee dahil yazmıyorsa menüde yazan rakamların üzerine kabataslak % 25 ilave ederek yapın hesabınızı. Benim yukarıda verdiğim rakamlar KDV ve service fee dahil rakamlar.  

Alışveriş

UNUTMAYIN, Nepal'de her şeyde pazarlık yapabilirsiniz, yemek hariç. Magnet alırken bile pazarlık yapın. Hele trekking için malzeme ya da hediyelik bir şeyler alacaksanız fiyatları üçte birine kadar indirme şansınız var.

Son olarak kendi bütçemi örnek vereyim size: 15 gün süren Nepal gezisinde konaklama, ulaşımlar, trekking, giriş ücretleri, yemek ve içecek olmak üzere yaklaşık 650 $ harcadım. 

11 gece konaklama için 75 $ 
ulaşım (Pokhara ve şehir içindeki taksiler) 40 $
yeme içme 200 $
trekking 260 $ (4 gece konaklama ve üç öğün yemek)
giriş ücretleri 20 $
vize ücreti 25 $


Şimdiden iyi tatiller! 

2 comments:

Pozitif Yaşam Derneği said...

Çok detaylı ve harika bir yazı olmuş. Kalemine sağlık İsmail'cim :)

İsmail Alacaoğlu said...

İşe yarıyorsa ne mutlu bana :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paylaş