August 14, 2013

Fas'ta ne kadar harcarım?


Altı bölümden oluşan Fas gezi yazılarının içinde bütçe ile ilgili bilgilerde mevcut ancak Fas seyahatinizi planlarken bütçe konusunda daha derli toplu bir fikrinizi olması açısından burada genel bilgiler vereceğim. Bu rakamlar tamamen benim kendi deneyimlediklerim ışığındadır. Daha ucuz ya da daha pahalı alternatifler illa ki vardır. Misal ben havaalanından trenle gelmeyi tercih ettim ama şehir merkezine otobüs olduğunu da biliyorum ancak bununla ilgili pek bir fikrim yok.

Rakamlar seyahat ettiğim Ağustos 2013 rakamlarıdır.

Konaklama dışında "ucuz" denilebilecek bir ülke değil Fas. Fiyatlar aşağı yukarı Türkiye fiyatları.

Öncelikle 1 TL'nin yaklaşık 4 dh, 1 Usd'nin yaklaşık 8 dh ve 1 €'nun yaklaşık 11 dh olduğu bilgisini vereyim.

Dövizinizin küçük bir kısmını havaalanında bozdurun çünkü şehirde daha iyi bir kurdan bozdurabilirsiniz. 

Yanınıza dolar ya da euro alın, TL kabul etmiyor döviz büroları.


Havaalanı ulaşım

Kazablanka havaalanına indiyseniz şehir merkezine trenle 40 dh ödeyerek ulaşabilirsiniz. Otobüs sanırım biraz daha ucuz, taksiler ise 25-300 dh tutuyor. 

Şehirler arası ulaşım

Şehirler arası ulaşımda da tren ya da otobüs kullanabilirsiniz. Kazablanka-Marakeş arası tren bileti 2. sınıf kompartımanda 90 dh. Ancak unutmayın, bu vagonlar çok kalabalık olabiliyor. Bizim gibi ayakta yolculuk edebilirsiniz. %25-30 daha fazla ödeyerek 1. sınıf kompartımandan seyahat etme şansınız var. 

Marakeş-Agadir otobüs fiyatı 90 dh. (3,5 saat)

Agadir-Essaouira otobüs fiyatı 60 dh (3,5-4 saat)

Essaouira-Kazablanka otobüs fiyatı 150 dh (7 saate yakın)

Daha ucuz otobüslerde var. Misal Essaouira-Kazablanka arası 50 dh ödeyerekte yolculuk yapabilirsiniz. Ancak o otobüsleri gördüğünüzde neden 150 dh vermenizin iyi olacağını anlarsınız.

Şehir içi ulaşım

Taksiler genellikle taksimetre açmıyorlar ve her şeyde olduğu gibi ulaşımda da pazarlık söz konusu. Marakeş tren istasyonundan eski kent merkezine 15 dh'den fala vermeyin (biz 50 verdik, sonradan anladık ne çok para ödediğimizi)

Agadir'de taksielr daha makul. Taghazoot'tan şehir merkezine kişi başı 10 dh ödeyerek seyahat edebilirsiniz (25 km yol) ancak taksi 6 yolcu taşıyor. Şehir içinde ayrıca turuncu renkli petit taxi'ler var. Onlar taksimetre açıyorlar.

Essaouira'da taksiler çok çok daha uygun. Hemen hemen her yere kişi başı 10 dh ödeyerek gidebiliyorsunuz. Bu yerliler için 6,5 dh kadarmış ama olur o kadar turist kazığı. Belki arapça bilmek daha ucuz seyahat imkanı sağlayabilir.

Kazablanka'da da kırmızı renkteki petit taxi'lere binerseniz taksimetre açıyorlar. Şehir merkezinden Kordon'a gitmek 25 dh tutuyor. taksilerin açılış fiyatı 2,80 gibi bir şey. 

Konaklama

Konaklama genel olarak ucuz. Marakeş'te gayet güzel bir riad'da kişi başı 12,5 € ödeyerek kaldık (rakam çift kişilik odada kişi başı ücretidir) Fas'ta bütün otellerde şehir vergisi var ancak oteline göre şehir vergisi rakamı değişiyor, 0,80 € olan da var, 2,5 € olan da var. 

Riad denilen yerler Fas'ın tipik evleri, bir avlunun etrafında sıralanmış odalar, genellikle iki katlı. Bence kalmak için otel yerine bunları seçebilirsiniz, gayet keyifli buralarda kalmak. 

Agadir'de Tamraght diye bir bölgede kaldık, kişi başı 14 € ödedik, ki okyanus manzaralı terası olan bir oteldi. Ancak Agadir'in içinde oteller biraz daha pahalı gibi. Erken rezervasyon candır.

Essaouira'da bir gün öncesinde rezervasyon yaptırmamıza rağmen kişi başı 13 €'ya güzel bir otel bulduk, eski kentin içinde (Riad Chakir)

Kazablanka konaklama açısından biraz daha pahalı. Ancak yine vardığımız gün yaptığımız rezervasyonla 4 yıldızlı otelde kişi başı 30 €'ya oda bulduk. 

Daha ucuz konaklamalar da mevcut elbette. hostellerde 8 kişilik odalarda 6-7 €'ya yatak bulunabiliyormuş.

Çöl turu

Fas'a gidip çöl turu yapmadan olmaz diyenlerdensiniz, bir tur şirketi bulmanız gerekiyor. 2 gün 1 gece, 3 gün 2 gece ya da 4 gün 3 gece turlar var en çok rağbet gören. Daha uzun olanları da var. Biz 2 gece 1 gün olanına gittik, çok da değmedi gittiğimize. böyle bir tur için size 650-800 dh arası bir fiyat verecekler, 400-450'den fazla vermeyim. 

Aynı şekilde 3 gün 2 gecelik turlara da 900-1.200 dh arasında fiyatlar çekiyorlar, yapabildiğiniz kadar pazarlık yapın.

Yeme - içme 

Fas'ta yeme içme çok ucuz değil. 

Eğer sabah kahvaltısı otele dahil değilse oteller 30-100 dh arası ekstra kahvaltı ücreti talep ediyorlar. Onun yerine dışarıda yapabilirsiniz kahvaltınızı. Bir omlet, çay ve portakal suyundan oluşan bir kahvaltıyı 20 dh ödeyerek yapabilirsiniz.

Öğlen ve akşam yemekleri için harcayacağınız en az rakam (içecekle birlikte) 50 dh'den aşağı olmaz. Olursa da doymazsınız. 

Pizzalar 40-70 dh arası ancak küçük pizzalar. Makarnalar da 30-60 dh arasında değişiyor.

Tajin denilen yemek türleri bizim güveç benzeri bir kapta pişen yemek. Et, tavuk, sebze yemekleri 60-80 dh arası değişiyor.  Kuskus da 40-60 arasında yiyebilirsiniz. 

Tajin yemekleri miktar olarak oldukça doyurucu, kuskus ise bir tanesi iki kişiyi rahatlıkla doyurur. 

Bira bulmak imkansız gibi birş ey, Agadir'de sahildeki cafelerde var, 20-25 dh.

Coca Cola Fas'ın milli içeceği gibi, herkes onu içiyor o sıcakta, napsınlar. Cola 10-12 dh.

0,50 ml su 3 dh, 1,5 ltlik su ise 6 dh marketlerde. eğer restoranda ya da kafede alırdanız 1,5 ltlik su 10-12 dh. 

Manzarası olan, terası olan restoranlar bir tık daha pahalı ama misal Marakeş'in eski kent meydanında restoranlardaki fiyat farkı öyle çok fahiş değil.

Ayrıca menüler var, daha hesaplı olabilir. 60-90 dh arası ödeyerek farklı içeriklerde menüler seçebilirsiniz. Menülere içecek dahil değil. 

Alışveriş

UNUTMAYIN, Fas'ta her şeyde pazarlık yapabilirsiniz, yemek hariç.Alışverişte abartmıyorum, söylenen rakamın 1/8'ine kadar fiyatı indirebilirsiniz. Bu tamamen sizin paarlık gücünüze kalmış. Magnet alırken bile pazarlık yapın. sizin söylediğiniz rakama önce hayır diyecekler ama siz bir adım attığınız anda fiyatı biraz daha ineceklerdir. Yeterince ısrarcı olursanız 800 dh denilen şeyi 150'ye alabilirsiniz.  

Son olarak kendi bütçemi örnek vereyim size: 1 hafta süren Fas gezisinde konaklama, ulaşımlar, çöl turu, yemek ve içecek olmak üzere toplam 3.300 dh harcadım (yaklaşık olarak 320 €)

6 gece konaklama için 105 €
çöl turu 45 €
ulaşım 50 €
yeme içme 120 €

Şimdiden iyi tatiller! 




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Paylaş